Bowls Club Heerhugowaard

Bowls

bowls 02Bowls is een sport waarbij de bedoeling is dat een speler of team zijn ballen (bowls) zo dicht mogelijk bij een 'doel'bal (jack) weet te plaatsen, voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan die van de tegenstander verkrijgt men een punt. Er wordt gespeeld in teams van 4 personen (Fours), van 3 personen (Triples), van 2 personen (Pairs) en van 1 persoon (Single).

Wij spelen bowls in zowel de sportzaal als op het sportveld. In de winter spelen we van september tot juni in sporthal de Deimoshal aan de Deimoslaan en in de zomer van juni tot september op het sportcomplex De Vork.

Binnen spelen we op donderdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur en op vrijdagmiddag ook van 14.00 uur tot 16.30 uur (uiterlijk aanwezig zijn: 13.45 uur) met halverwege een koffiepauze.

Buiten spelen we op donderdagmorgen van 9.30 tot 11.45 uur, met telkens een koffiepauze omstreeks 10.30 uur.

Wat zijn de kosten?

De contributie is op jaarbasis, doch mag elk kwartaal, voor het verstrijken van de eerste maand in dat kwartaal, worden voldaan.

Indoor: Speelt U 1x per week dan is de contributie € 140,00 per jaar

Speelt U 2x per week dan is de contributie € 210,00 per jaar

Outdoor: 1x per week de contributie is dan € 35,00 per jaar

Opgave bij :

  • Marijke Tordoir (secretaresse)
    email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lid worden ergens in het kwartaal betekent dat uw eerste contributie naar verhouding wordt berekend.

Contributie op postrekeningnummer NL11INGB0008447940 t.n.v. de Bowlsclub Heerhugowaard te Heerhugowaard.

U kunt altijd vrijblijvend een kijkje komen nemen.

Geschiedenis

Volgens historici is bowls voortgekomen uit een spel dat reeds 5000 jaar voor onze jaartelling door de Egyptenaren werd gespeeld met een kegel en stenen ballen. De sport breidde zich in allerlei vormen uit over de wereld. Bekende varianten zijn, naast bowls zelf, jeu de boules (Frankrijk), bocce (Italië) en bolle (Denemarken). Curling is weer een wintervariant van bowls en is vooral in Canada en de Scandinavische landen populair.

Bowls is zeer populair in het Verenigd Koninkrijk en de voormalige koloniën. In Southampton ligt de oudste nog in gebruik zijnde "green", deze dateert van 1299. Daar zou Drake, toen hij de Spaanse Armada aan de horizon zag verschijnen, eerst zijn bowlsspel hebben afgemaakt voor hij ten strijde trok om de vloot te verslaan.

Nederland

bowls 04Mede door de ontvangst van de BBC TV is deze sport aan het eind van de jaren '80 in Nederland meer bekend geworden en in die tijd werden dan ook de eerste bowlsverenigingen opgericht.

De NIOBB (Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond) werd opgericht op 11 februari 1992 als overkoepelend orgaan voor de bowlsspelers in Nederland. De NIOBB organiseert de Nederlandse Kampioenschappen voor zowel Indoor als Outdoor in de diverse categorieën en wedstrijden voor de selectiespelers.

De NIOBB is aangesloten bij de World Bowls (WB), World Indoor Bowls Council (WIBC), de European Bowls Board en door het NOC*NSF als sportbond erkend. Internationaal is Nederland reeds vertegenwoordigd geweest bij de Outdoor WK voor dames in 1996, 2000 en 2004, de Atlantic Rim Games, de Europese kampioenschappen en in april 2004 de World Indoor Kampioenschappen Single en Mix Pairs in Ierland.

Het aantal bij de NIOBB aangesloten bowlsverenigingen bedraagt ongeveer 50, maar het aantal is in werkelijkheid vele malen groter, dit komt omdat velen zich als ouderenvereniging manifesteren.

Bowls wordt zowel binnen als buiten gespeeld, in Nederland wordt binnen gespeeld op matten van minimaal 30 meter lang en 4 m. breed. Aangezien er in de beschikbare sporthallen alleen nog overdag ruimte is te huren ziet men bij de Indoorclubs hoofdzakelijk 50 plussers. Permanente buitenbanen zijn er o.a. in Haarlem, Den Haag, Best en Eemnes. Deze zijn van mei t/m september geopend, hier kan ook in de avonduren en in het weekeinde worden gespeeld.